Dosar penal FNI 2013

COMUNICAT din 09.12.2013

   
In atentia celor care nu sunt inca admisi la despagubire si se judeca in dosarul 1469

Aducem la cunostinta celor interesati ca judecata in acest dosar s-a amanat pentru termenul din 16.01.2014 orele 9.00. Facem cunoscut ca nici la termenul din 05.12.2013 instanta nu s-a pronuntat pe cererea noastra cu privire la ridicarea sechestrului de pe patrimoniul FNI, fapt pentru care am insistat cu aceasta cerere.
Totodata, aducem la cunostinta investitorilor ca datorita acestei cereri, pe care instanta tot evita a se pronunta, instanta se afla intr-o mare dificultate si insceneaza false lipsuri de procedura, cu intentia vadita de a tergiversa judecata cauzei. Rugam investitorii sa manifeste rabdare ca sa putem rezolva aceasta chestiune cruciala, indiferent de cate amanari va mai fi nevoie.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 25.11.2013

   
In atentia celor care nu au fost admisi la despagubire si se judeca in dosarul 2402 (fost 3708)

Aducem la cunostinta investitorilor interesati ca la termenul din 21.11.2013, judecata a fost amanata pentru termenul din 23.01.2014, adica dupa vacanta de iarna a instantelor.
Suntem bucurosi sa facem cunoscut investitorilor ca, dupa mai multe demersuri, am reusit sa convingem instanta ca este ilegal sa impui partilor civile o reprezentare prin avocati din oficiu, atata timp cat legea ne permitea ca ANPI sa-i reprezentam fara nicio limitare. In acest sens, un rol important l-au avut si declaratiile dumneavoastra in sprijinul ANPI, pentru care va multumim, dar cel mai mult a contat un demers pe care l-am facut direct la Presedintele ICCJ, care ne-a dat dreptate si a impus completului de judecata sa respecte legea. Este pentru prima oara cand am convins conducerea unei instante sa ne sprijine, fapt pentru care ne exprimam deplina satisfactie pentru succesul obtinut in numele investitorilor.
Acest succes, care impune instantei sa judece in limitele legii, ne da mari sperante ca vom reusi sa obtinem un succes similar in chestiunea cheie care a mai ramas de judecat, respectiv retrocedarea patrimoniului FNI care investitori.
Rugam investitorii sa urmareasca atent ceea ce comunicam si sa tina legatura cu ANPI si dupa termenul din 23.01.2014, cand vom reveni cu un comunicat explicativ referitor la judecata de la acel termen.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 13.11.2013

   
In atentia investitorilor care nu au fost inca admisi la despagubire si se judeca in dosarul 2402 (fost 3708)

Asa cum am precizat in comunicatul din 12.10.2013, la termenul din 10.10.2013 instanta a abuzat din nou si a impus ca partile civile sa fie reprezentate de 3 avocati din oficiu, desi ANPI a aratat instantei ca reprezinta pe toate partile civile din dosar, care sunt membrii ANPI.
La dosar exista dovezi anterioare, de cand dosarul se judeca la Curtea de Apel Bucuresti, prin care partile civile reafirmasera dorinta lor de a fi reprezentati in continuare de catre ANPI. Observam ca acestea nu au fost suficiente si nu au fost luate in considerare de catre instanta, drept urmare, vazandu-ne obligati sa va solicitam din nou declaratii in acest sens.
Atasam mai jos formularul tip pe care va rugam sa-l completati si sa-l trimiteti de urgenta la sediul asociatiei.

ANEXA : click aici - Formular dosar 2402/1/2013  

Explicatie: la ultima fraza taiati afirmatia care nu este adevarata, adica daca ati fost citat taiati nu am fost citat si invers, daca nu ati fost citat, taiati am fost citat.
Adaugati copie dupa citatie, pentru cei care au primit citatie.


Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 12.11.2013

   
In atentia celor care nu au fost inca admisi la despagubire si se judeca in dosarul 1469

Facem cunoscut investitorilor interesati ca judecata de la termenul din 07.11.2013 s-a amanat pentru termenul din 05.12.2013. Motivul amanarii il constituie faptul ca instanta nu s-a pronuntat inca pe cererea ANPI cu privire la ridicarea sechestrului de pe patrimoniul FNI. Vom reveni cu un comunicat de indata ce vom afla modul in care s-a pronuntat instanta.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 12.10.2013

   
In atentia celor inca neadmisi la despagubire care se judeca in dosarul 2402 al ICCJ (fost 3708)

Aducem la cunostinta investitorilor ca judecata in acest dosar s-a amanat pentru termenul din 21.11.2013, datorita cererii inculpatului Popa care a solicitat un termen pentru a-si angaja avocat. Rugam pe cei care se judeca in acest dosar sa urmareasca cu atentie comunicatele din zilele urmatoare, deoarece s-ar putea sa avem nevoie de noi imputerniciri de reprezentare in dosar.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 11.10.2013

   
In atentia celor care nu sunt inca admisi la despagubire si se judeca in dosarul 1469

Aducem la cunostinta celor care se judeca in dosarul 1469 ca judecata a fost amanata pentru termenul din 07.11.2013, ora 12.00. Instanta a ramas in pronuntare pe cererile ANPI cu privire la retrocedarea patrimoniului FNI. Vom reveni cu informatii asupra modului in care s-a pronuntat instanta de indata ce instanta va intocmi si ne va pune la dispozitie Incheierea de la termenul de judecata din 03.10.2013.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 06.09.2013

   
In atentia tuturor membrilor asociatiei

Aducem la cunostinta membrilor asociatiei ca probabil in cursul lunii octombriei vom introduce o cerere de executare silita a institutiilor statului in scopul obtinerii despagubirilor acordate pentru cei admisi in dosarul mama nr 24632/3/3006. Cei care nu au fost admisi in acel dosar si care s-au rejudecat, incepand cu 2011, in 3 dosare de repunere in drepturi, pentru care judecata nu este terminata cu sentinta definitiva si irevocabila, vor beneficia de posibilitatea executarii silite a despagubirilor ce li se vor aproba , dupa terminarea judecatii la toate cele 3 nivele de jurisdictie, procedura de care tot ANPI se va ocupa.

Informam investitorii ca prin sentinta data in anul 2009 in dosarul 24632/3/3006 , instanta a dispus ca platile pentru cei admisi la despagubire in dosarul penal sa se faca prin CNVM, o institutie a statului cu rang de minister pentru piata de capital, piata in care a functionat FNI. Aducem la cunostinta investitorilor ca prin legea 113/23.04.2013, lege prin care CNVM a fost desfiinta, ca entitate si a fost inglobata in alta, pe nume ASF, s-a inserat un articol de lege prin care despagubirea investitorilor din dosarul penal FNI a fost trecuta la AAAS (fostul AVAS). Aceasta miscare , departe de a ne fi favorabila, asa cum s-a trambitat pe cai oficiale si neoficiale in toata tara, muta despagubirea de la o entitate care avea fonduri, la alta entitate de stat care in prezent nu are fonduri.Avertizam investitorii ca aceasta miscare a avut un substrat diabolic, intentia statului fiind de a ne indeparta in continuare de posibilitatea obtinerii unor despagubiri efective. ANPI analizeaza atent aceasta situatie pentru a identifica cele mai bune solutii pentru ca executarea noastra silita sa nu poata fi impiedicata .

Aducem la cunostinta investitorilor ca dupa ce obligatia de plata catre noi a fost transferta de la CNVM la AAAS, fostul AVAS, asa cum il cunosc investitorii, a pregatit si pentru investitorii din penal formulare tip de cereri pentru o solicitare de plata gratioasa si nu silita, asa cum ar trebui.Publicitate pentru aceste formulare si indreptari se face nu numai pe site-ul AAAS, ci si in mod desantat, prin mass media si diferiti trepadusi care actioneaza la nivel local. Toti acestia va indeamna sa completati aceste formulare si sa le trimiteti la AAAS pentru solicitarea platii. Pentru naivii care cred ca este suficienta completarea acestor formulare, le aducem la cunostinta ca AAAS nu a reusit sa termine platile incepute din martie 2007 pentru cei din dosarul comercial de la Asociatia Investitorilor FNI. Aceasta asociatie este desfiintata din momentul terminarii procesului in 2007, dar nici pana in prezent aproximativ 6500 de persoane din totalul de 24000 nu au fost despagubiti.Toti acestia au trimis solicitari de plata in mod gratios si nu prin executare silita.Va rugam sa meditati cam in cati ani vor fi platiti cei 150 000 de investitori din dosarul penal, daca in 6 ani si jumatate AAAS a platit circa 18000.

Atragem atentia celor care se lasa inselati de aparenta bunavointa a AAAS ca, prin declaratia tip care vi se cere sa o completati, vi se solicita sa declarati sub semnatura notariala ca renuntati la executarea silita a AAAS, sub sanctiunea prevederilor art292 Cod Penal, privind falsul in declaratii. Fata de aceasta situatie, atragem atentia tuturor investititorilor sa nu semneze astfel de declaratii, in caz contrar se vor lasa la cheremul AAAS, care, ca orice institutie de stat, lucreaza in interesul statului si nu in interesul cetatenilor.Semnand aceasta declaratie va veti lega de maini si de picioare si chiar daca AAAS nu va va plati mult timp de acum incolo, va trebui sa stati la cheremul lor, nemaiputand proceda la o executare silita. Sfatul ANPI este ca in nici un caz sa nu completati aceste formulare si sa nu faceti o cerere gratioasa , ci in orice caz sa faceti doar o executare silita. ANPI sta la dispozitia tuturor membrilor pentru consultari pe aceasta problema. Cei care nu sunt membrii ai ANPI, ni se pot adresa pentru inscrierea in asociatie si efectuarea executarii silite prin ANPI.

Rugam, inca o data, pe toti care nu si-au actualizat de mult dosarele, sa o faca, deoarece nu putem face executarea silita fara date personale actualizate, precum si contributii la zi.

Presedinte ANPI,
Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 02.08.2013

   
In atentia celor care nu au fost inca admisi la despagubire si se judeca in Dosarul 1469

Aducem la cunostinta celor interesati ca judecata in acest dosar s-a amanat pentru data de 03.10.2013.

La termenul din 31.07.2013, termen programat in plina vacanta judecatoreasca, instanta a constatat ca sunt foarte multe dosare pe rol, termenul fiind foarte aglomerat. Avand in vedere ca dosarul nostru se judeca separat, in complet special, am solicitat instantei amanarea dosarului, deoarece cei 2 judecatori care ar fi trebuit sa judece erau cuprinsi si intre cei 3 judecatori desemnati sa judece multitudinea de cazuri programate tot pe 31.07.2013. Ca urmare a acestei situatii instanta a fost oligata sa constate imposibilitatea judecarii dosarului nostru la acest termen si a acordat alt termen, dupa vacanta judecatoreasca, respectiv la 03.10.2013.

Reamintim tuturor celor care inca nu si-au verificat situatia, in urma incheierii judecatii, in 2009, in dosarul 24632/3/3006, ca pot apela la ANPI pentru efectuarea acestor verificari. In cazul in care am putea gasi persoane omise de la despagubire, ANPI poate introduce cereri de repunere in drepturi pentru toti cei care au facut plangere in anul 2000 la politie si poate solicita admiterea lor la despagubire in dosarul 1469, despre care facem vorbire mai sus, pana la termenul nou acordat din 03.10.2013.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 01.07.2013

   
In atentia celor care nu au fost inca admisi la despagubire si se judeca in Dosarul 1469

Informam investitorii interesati ca judecata in dosarul 1469 s-a amanat pentru data de 31.07.2013, ora 09.00. Rugam pe toti care se pot deplasa sa vina la termenul de judecata, deoarece este foarte probabil ca vom avea o dezbatere furtunoasa si avem nevoie de sprijinul dumneavoastra in sala de judecata.

Va informam ca nici pe data de 27.06.2013 nu s-a putut desfasura sedinta de judecata, deoarece AAAS (fostul AVAS), care a intrat in proces printr-o lege aparuta in mai 2013, in locul CNVM, a cerut amanarea judecatii pentru a putea studia dosarul. Cererea este corecta, conform legii si nu ne-am putut opune la aceasta noua amanare. Drept urmare s-a acordat termenul din 31.07.2013.

La termenul acordat vom insista pentru ca instanta sa se pronunte pe cererile ANPI referitoare la patrimoniu FNI.

Vom reveni dupa termen cu noi informatii.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 05.06.2013

   
In atentia intregii asociatii, precum si a celor care doresc sa se inscrie in ANPI

1. Aducem la cunostinta celor care sunt in afara asociatiei si care ajung intamplator la situl ANPI ca este imperios necesar sa cunoasca care este situatia lor in cadrul procesului penal FNI. Atragem atentia ca nu toti cei care au facut plangere la Politie, in iunie 2000, au fost admisi la despagubire de catre instanta de judecata si ca un numar de circa 90 000 de investitori nu se afla pe listele celor admisi la despagubire. De aceea, este nevoie ca fiecare sa cunoasca care este situatia sa in urma terminarii procesului penal FNI, iar acolo unde descoperim persoane neadmise, sa facem cereri de repuneri in drepturi. Informam investitorii ca ANPI detine dosarul 1469 in care se fac numai astfel de repuneri in drepturi si in care mai putem adauga cererile celor gasiti in afara despagubirii.

Cei care se afla in astfel de situatii trebuie sa faca imediat cereri prin ANPI, termenul urmator de judecata fiind 27.06.2013. Ca sa putem formula astfel de cereri trebuie sa aveti dovada depunerii plangerii la Politie in iunie 2000 (bon cu nr. de inregistrare primit atunci, sau adeverinta solicitate in prezent), precum si citatia /citatiile primite de la instantele din Bucuresti.

2. Atragem atentia unor membrii ANPI care stiu ca nu ne-au contactat de multa vreme ca trebuie sa o faca imedit pentru verificarea situatiei lor si pentru actualizarea dosarului pe care il detin la ANPI cu acte si contributie. Dosarele trebuie actualizate in vederea transmiterii unor date cat mai corecte la CEDO Strasbourg. Aceleasi date actualizate ne sunt necesare pentru urmatoarele actiuni pe plan intern pe care intentionam sa le desfasuram in acest an:

- O actiune prin care vom solicita predarea de catre stat a patrimoniului FNI. Acesta a mai fost solicitat pana in prezent, pe timpul desfasurarii procesului penal, dar instantele au evitat sa se pronunte in aceasta problema foarte delicata pentru statul roman. De aceea, intentionam sa introducem o actiune separata pe aceasta problema la care dorim sa participe intreaga asociatie;

- O actiune privind executarea silita a sentintei in dosarul penal, prin care sa obtinem despagubiri pentru membrii ANPI. Avand in vedere ca pe 31.12.2013 expira termenul pana la care este blocata prin lege executarea silita a sentintei, vom introduce o astfel de cerere, probabil dupa vacanta de vara, prin care sa fortam despagubirea.

Rugam pe toti membrii asociatiei sa urmareasca atent comunicatele pe care le vom afisa in urmatoarele luni si sa dea curs instructiunilor pe care le vom afisa. Atragem atentia ca ANPI va face demersuri numai in numele celor care vor raspunde la solicitarile asociatiei. Dosarele care nu vor fi actualizate, vor ramane in conservare pana cand acei membrii isi vor arata interesul pentru rezolvarea situatiei proprii. Tineti legatura cu conducerea ANPI telefonic sau prin urmarirea site-ului.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 04.06.2013

   
In atentia celor care nu au fost inca admisi la despagubire si se judeca in Dosarul 1469

Informam investitorii interesati ca judecata in dosarul 1469 s-a amanat pentru data de 27.06.2013, ora 11.00. Rugam pe toti care se pot deplasa sa vina la termenul de judecata, deoarece este foarte probabil ca vom avea o dezbatere furtunoasa si avem nevoie de sprijinul dumneavoastra in sala de judecata.

Aducem la cunostinta investitorilor ca la termenul din 30.05.2013 nu s-a putut desfasura nicio dezbatere deoarece s-a consemnat o lipsa de procedura cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), infiintata de la 01.05.2013 in locul CNVM care era parte civilmente responsabila in dosar. Printr-o adresa depusa la dosar ASF a solicitat sa fie citata in calitatea preluata de la fosta institutie CNVM, cerere la care nimeni nu s-a putut opune, motiv pentru care judecata a fost amanata.

ANPI va insista la termenul din 27.06.2013 pe cererile cu privire la patrimoniu FNI, fata de care am constatat o deosebita impotrivire din partea instantei, drept pentru care consideram ca dezbaterile de la termenul urmator vor fi aprinse si foarte importante pentru partile civile din dosar.

Vom reveni cu informatii dupa termenul de judecata.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 10.05.2013

   
In atentia celor care nu au fost admisi inca la despagubire si se judeca in Dosarul ICCJ 2402 (fost 3708)

Asa cum probabil ati aflat, Dosarul 3708 de la Curtea de Apel a fost transferat, in urma recursului introdus de catre ANPI, la ICCJ, pentru judecarea acestui recurs. Dosarul a primit numarul 2402, asa cum probabil ati aflat din citatiile care v-au fost trimise de catre Inalta Curte, iar termenul de judecata a fost fixat pentru 10.10.2013. Termenul de judecata este cam lung, deoarece intre 20.06 si 20.09. ICCJ este in vacanta judecatoreasca.
Rugam, pe aceasta cale, investitorii din acest dosar, care nu au completat inca formularul de recurs care se afla la finalul comunicatului din 14.03.2013, sa descarce formularul, sa-l completeze, sa-l semneze si sa il trimita la ANPI prin posta.
Am primit chiar inainte de Paste si motivarea sentintei din apel, in care nu se raspunde la nici unul din motivele de apel, formulate de catre ANPI. In special, nu se sufla niciun cuvant cu privire la problema patrimoniului FNI, problema care a pus statul roman in mare dificultate si pe care avem de gand sa o repunem pe rol pana cand ni se va da un raspuns.
Am solicitat tuturor investitorilor din acest dosar sa ia legatura cu ANPI dupa primirea citatiei de la ICCJ, pentru recurs, dar am observat ca nu s-a ridicat nicio problema deosebita de catre instanta, asa cum ne temeam initial. Oricum, pana la termenul din 10.10.2013, va rugam sa urmariti comunicatele ANPI, deoarece s-ar putea sa avem si alte comunicari importante, pana la data inceperii recursului.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 17.04.2013

   
In atentia celor care nu au fost inca admisi la despagubire si se judeca in Dosarul 1469

Informam investitorii ca prin Incheierea din 28.03.2013 instanta a respins cererea ANPI de furnizare de informatii cu privire la situatia pastrarii patrimoniului FNI de catre stat. Totodata, desi instanta a promis ca se va pronunta si pe cererea cu privire la ridicarea sechestrului de pe patrimoniul FNI si predarea acestuia catre ANPI, in Incheiere nu am regasit nimic in legatura cu aceasta chestiune, instanta evitand sa se pronunte. Datorita acestui fapt la termenul din 30.05.2013 vom repune chestiunea pe rol si vom cere instantei sa se pronunte.

Reamintim investitorilor ca problema patrimoniului FNI este extrem de importanta si poate fi cheia rezolvarii despagubirii asteptate de catre investitori. Este o chestiune extrem de dureroasa pentru statul roman care a praduit acest patrimoniu si nu mai are practic ce sa retrocedeze. Cum sechestrul era ilegal si unic in lume nu poate fi justificat prin nimic, cu atat mai mult disparitia patrimoniului FNI. De aceea instanta se tot fereste sa se pronunte in aceasta chestiune extrem de deranjanta pentru statul roman. Cu atat mai mult trebuie sa insistam in aceasta solicitare, pentru a obliga statul roman sa ne despagubeasca, ca sa scape de aceasta pretentie.

Este evident ca aceasta cerere formulata in acest dosar nu mai este suficienta pentru atingerea scopului nostru si de aceea vom analiza in urmatoarele zile modalitatea juridica prin care sa lansam o noua cerere, separata, prin care sa solicitam ridicarea sechestrului de pe partimoniul FNI si predarea acestuia. Vom reveni dupa Sarbatorile Pascale cu un comunicat explicativ in acest sens.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 25.03.2013

   
In atentia celor care nu sunt inca admisi la despagubire si se judeca in dosarul 1469

Aducem la cunostinta membrilor ANPI care se judeca in dosarul 1469 ca acest dosar de repunere in drepturi a fost amanat pentru data de 30.05.2013. Instanta a ramas in pronuntare pe cererile ANPI cu privire la depunerea la dosar de catre Parchetul ICCJ de informatii referitoare la situatia patrimoniului FNI si cu privire la cererea ANPI de ridicare a sechestrului de pe patrimoniul FNI. In 2 saptamani vom sti pronuntarea instantei pe aceste cereri si vom reveni cu un nou comunicat.

Atragem atentia tuturor celor care au formulat cereri de repunere in drepturi in acest dosar ca in perioada urmatoare vor primi acasa citatii pentru termenul din 30.05.2013, iar obligatia tuturor este de a lua legatura cu asociatia, imediat ce primesc acesta citatie. Este posibil ca instanta sa va solicite anumite lucruri si trebuie sa va consultati cu conducerea ANPI inainte de a raspunde la aceste solicitari. Mentionam ca termenul din 30.05.2013 pare sa fie decisiv pentru rezolvarea procesului, drept pentru care rugam pe toti cei din dosar sa urmareasca atent indicatiile ANPI.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 14.03.2013

   
In atentia celor care se judeca in Dosarul de repunere in drepturi 3708

Informam investitorii ca in data de 05.03.2013 instanta de la Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat in dosarul 3708 admitandu-ne partial apelul. Avem deja informatii de la investitorii ca a primit fiecare acasa Minuta (sentinta pe scurt) instantei.
Avand in vedere ca investitorii nu cunosc exact ce a cerut ANPI in apel si nici nu stiu sa interpreteze corect aceasta minuta vom da mai jos explicatii:

1. Instanta de apel face mare caz ca a admis partile civile la despagubire, ceea ce este fals, deoarece toate partile civile erau deja admise de anul trecut, de la judecata fondului la Tribunalul Bucuresti. Aceste parti civile, fiind deja admise la despagubire, nu se mai poate spune ca au mai fost admise odata! De altfel, nici nu a existat vreun motiv de apel pe acest aspect. Mentionam si faptul ca odata admise, situatia partilor civile nu putea fi inrautatita, adica sa le fie retrasa admiterea, chiar daca ar fi fost ceruta expres de catre inculpati, asa cum a si fost cazul cu apelul inculpatului Popa Nicolae.

2. Asa cum am aratat mai sus instanta incearca sa arate ca a fost binevoitoare fata de partile civile, cand de fapt s-a purtat in cel mai dusmanos mod cu putinta, asa cum am facut cunoscut pe tot parcursul judecarii procesului. Astfel aratam ca instanta ne-a respins toate cererile din apel:

- Instanta a refuzat sa ne restituie patrimoniul FNI, aflat sub un sechestru ilegal de 13 ani, cea mai importanta cerere formulata de ANPI in apel. Instanta a refuzat ca macar sa ni se dea informatii cu privire la modul in care sunt pastrate bunurile partilor civile aflate in patrimoniul FNI: bani, actiuni, actele din arhiva, precum si evidenta investitorilor.

- ANPI a contestat faptul ca in mod fraudulos instanta de fond de la Tribunalul Bucuresti a scos de sub sechestru bunurile inculpatilor Camenco Petrovici si Dita Ioan si le-a restituit inculpatilor. Procedand astfel, ne ingusta posibilitatile de a ne despagubi. Cu privire la Camenco Petrovici, instanta de apel nu s-a pronuntat, iar cu privire la Dita Ioan ne-a admis apelul si a reinstituit sechestrul. Este o concesie minora, fiind singura care ne-a fost admisa, ca sa nu se poata spune ca ni s-a respins totul.

- Instanta a incalcat, pe langa prevederile cu privire la sechestru si prevederile exprese ale codului de procedura penala cu privire la calitatea ANPI de a reprezenta partile civile in proces. Atat instanta de apel cat si cea de fond au abuzat in mod ordinar, continuand sa judece dupa ce le-am recuzat.

Tinand cont de cele aratate mai sus, din care reiese ca probleme extrem de importante nu au fost rezolvate, ANPI a introdus recurs in termen legal pe data de 13.03.2013, urmand ca partile civile din dosar sa formuleze recursul pe formularul de recurs pe care il atasam prezentului comunicat. Formularul se completeaza cat mai citet, cu litere de tipar, se semneaza si se trimite prin posta pe adresa ANPI. Atragem atentia investitorilor ca in momentul cand vor primi citatie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru recurs, trebuie sa ne contacteze imediat.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail Paris


ANEXA : click aici - Formular de recurs  


COMUNICAT din 23.02.2013

   
In atentia celor neadmisi la despagubire, care se judeca in dosarul de repunere in drepturi - 1469

Aducem la cunostinta investitorilor ca judecata in acest dosar s-a amanat pentru data de 21.03.2013, datorita faptului ca inculpatul Popa nu a fost prezent la judecata. In lipsa acestuia, nu se puteau face niciun fel de cereri. Se pare ca lipsa de procedura s-a datorat faptului ca inculpatul Popa fusese transferat la un nou loc de detentie, unde nu s-a stiut ca trebuie adus in fata instantei la 21.02.2013.

Aducem la cunostinta celor interesati ca pana la termenul din 21.03.2013 mai putem introduce cereri de repunere in drepturi pentru cei care, dupa verificare, ii vom gasi neadmisi, pana in prezent.

Presedinte ANPI,
Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 22.02.2013

   
In atentia celor care se judeca in Dosarul de repunere in drepturi 3708

Aducem la cunostinta investitorilor ca, la termenul din 18.02.2013, am fost nevoiti sa recuzam din nou instanta deoarece a refuzat sa admita cererea noastra de probe privind situatia patrimoniului FNI. In lipsa noastra, desi nu mai avea dreptul sa judece, instanta a cerut avocatilor inculpatilor sa puna concluzii si a incheiat procesul. Pronuntarea a fost amanata pentru data de 05.03.2013.

Pentru investitorii din dosar nu este nicio pierdere, deoarece toata lumea era admisa la despagubire si situatia nu putea fi schimbata in apel. Este pacat insa ca nu reusim sa obtinem informatii despre patrimoniu, precum si ridicarea sechestrului, ceea ce ne-ar fi ajutat sa obtinem mai rapid despagubirea.

Vom reveni cu un comunicat dupa data de 05.03.2013 pentru a va informa despre modul cum s-a pronuntat instanta. Atragem oricum atentia ca mai urmeaza si un recurs la Inalta Curte, de la care veti primi din nou citatii. Toti cei care sunt in acest dosar sunt rugati insistent sa urmareasca comunicatele noastre viitoare si sa ia legatura cu asociatia in cazul in care primesc comunicari de la instanta.

Presedinte ANPI,
Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 23.01.2013

   
In atentia celor care se judeca in Dosarul de repunere in drepturi 1469

Aducem la cunostinta investitorilor ca judecata s-a amanat pentru termenul din 21.02.2013 ora 12.00. Informam investitorii interesati ca am depus toate cererile de repunere in drepturi care ne-au fost incredintate pana la termen. Avand in vedere noua amanare, atragem atentia celor care inca nu si-au verificat situatia si nu au formulat cereri pentru repunerea in drepturi ca acesta este singurul dosar in care se mai pot face astfel de cereri. Nu putem sti daca va mai fi alt termen, asa ca nu amanati!

Informam totodata pe cei din dosar ca am facut si in acest dosar o solicitare pe patrimoniu, care a determinat o reactie adversa absolut nefireasca a instantei. Desi stiam ca am deranjat instanta cu aceasta cerere la termenul din 17.01.2013 am formulat si o cerere de probe prin care am solicitat sa ni se aduca informatii despre banii actiunile si alte bunuri aflate sub sechestru si modul cum sunt pastrate acestea. Fiindu-ne respinsa cererea am recuzat instanta. Desi instanta se manifesta in mod ostil, aratam ca aceasta solicitare privind patrimoniul este extrem de importanta pentru a asigura despagubirea efectiva a investitorilor, de aceea vom insista atat cat se va putea pe aceasta cerere.

In mometul in care nu vom mai putea insista in acest dosar pe solicitarea privind predarea patrimoniului, asa cum am anuntat la sfarsitul anului 2012, vom introduce o actiune separata cu privire la patrimoniu. Vom informa investitorii la momentul oportun asupra acestei actiuni.

Presedinte ANPI,
Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 22.01.2013   
In atentia celor care se judeca in Dosarul de repunere in drepturi 3708

Aducem la cunostinta investitorilor ca judecata s-a amanat pentru termenul din 18.02.2013 ora 11.00. Informam investotorii ca si la termenul de judecata din 21.01.2013 am avut mari probleme cu instanta care refuza sa respecte Codul de procedura penala si ne-a ciuntit in mod abuziv mandatul. Desi instanta a admis ca putem reprezenta investitorii pentru care putem formula solicitari si depune concluzii scrise, ne-a interzis sa putem si concluzii verbale in plenul instantei. Pentru a se pune concluzii in plen instanta a desemnat in mod abuziv mai multi avocati din oficiu.

ACEST LUCRU NU NE-AR DERANJA FOARTE MULT PENTRU CA TOT ANPI PUNE CONCLUZIILE FINALE, DAR ESTE UN ABUZ SI O SFIDARE A LEGII PE CARE ANPI O VA SANCTIONA.

Informam investitorii ca instanta incearca sa ne puna pumnul in gura datorita faptului ca este deranjata de cererea noastra pentru retrocedarea patrimoniului. Insistand pe aceasta tema, la termenul din 21.01.2013, am depus o cerere de probe solicitand Parchetului sa ne aduca informatii despre banii, actiunile si celelalte bunuri aflate in cuprinsul patrimoniului si conditiile in care acestea sunt pastrate. Chiar in momentul in care am depus aceasta cerere unul dintre avocatii din oficiu a sarit in sprijinul instantei si a pretins ca la dosar e o lipsa de procedura cu SOVINVEST, fostul administrator al fondului care, practic, nici nu mai exista. Pentru ca SOVINVEST nu a fost corect citat, judecata s-a amanat pentru termenul din 18.02.2013

Noi credem ca instanta si-a dorit un timp de gandire pentru a gasi o modalitate prin care sa respinga cererea noastra de probe.

Oricum ar fi, noi vom insista pe cerere pentru ca este foarte importanta pentru viitorul despagubirii investitorilor si in cazul respingerii acesteia vom lua toate masurile necesare impotriva instantei.

Presedinte ANPI,
Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 11.01.2013   
In atentia celor care nu sunt admisi la despagubire si se judeca in dosarul 1469

Facem cunoscut celor interesati ca Dosarul de repunere in drepturi 1469 are urmatorul termen de judecata pe data de 17.01.2013 ora 12.00, data pentru care repetam solicitarea noastra ca toti cei care pot sa se deplaseze pentru a fi prezenti la termenul de judecata.

Mentionam ca la termenul din 13.012.2012 am fost nevoiti, pentru prima oara in acest dosar, sa recuzam instanta deoarece aceasta ne impunea sa angajam un avocat care sa reprezinte asociatia. Am aratat ca nu este nevoie, deoarece reprezentantul asociatiei are cunostinte juridice si de 17 ani reprezinta asociatia in foarte multe procese, fara ca sa i se fi cerut aceasta pana in prezent. Aratam ca art. 174 alin. 3 al Codului de procedura penala permite reprezentantului asociatiei sa reprezinte asociatia putand face orice fel de aparari in fata instantei. Cererea invocata de catre instanta era un abuz, determinat de reaua vointa a instantei, care refuza sa judece cererea noastra cu privire la predarea patrimoniului FNI, cerere care zace nesolutionata de mai mult timp.

Facem cunoscut investitorilor ca am reclamat abuzul instantei la Consiliul superior al magistraturii si in caz ca recuzarea noastra va fi respinsa vom introduce o plangere penala la DNA impotriva instantei. Asiguram investitorii ca vom depune toate diligentele pentru ca toate cererile depuse de catre ANPI sa fie admise.

Vom reveni dupa termen cu noi amanunte.

Presedinte ANPI,
Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 10.01.2013   
In atentia tuturor membrilor ANPI, cat si in atentia tuturor investitorilor FNI

Va aducem la cunostinta ca in ziua de 04.01.2013 Antena 1 a difuzat un reportaj de 5 minute, in care demasca actiunile intreprinse de anumiti avocati si executori judecatoresti din Bucuresti, care se ocupau de executarea sentintelor cu privire la FNI. Din discutiile cu investitorii care ne-au contactat ulterior in legatura cu acest reportaj, a reiesit ca investitorii au inteles ca este posibila recuperarea imediata a banilor.

Atragem atentia, inca o data, tuturor membrilor ANPI sa priveasca cu rezerva la orice stire care apare la tv, indiferent de post. Reamintim ca informatiile care apar la tv sunt de multe ori gresit intelese de catre investitori, atunci cand sunt corecte, dar in cele mai multe cazuri acestea sunt in asa fel redactate, incat, desi contin si elemente reale, sunt menite sa induca in eroare investitorii si sa-i manipuleze.

Informatiile cu privire la promisiunile mincinoase ale avocatilor Eusebiu Danca, Radu Nicolae si Manea George au fost demascate si de ANPI, in ultimii 2 ani, prin mai multe postari pe site. Mai mult decat a dezvaluit Antena 1, ANPI a aratat ca acesti indivizi au promis executarea Sentintei Penale, in conditiile in care aceasta era blocata prin lege si au pretins de la investitori carnetele in original, desi instanta nu lucreaza decat cu copii. Au procedat in acest fel pentru ai lega pe investitori de actiunea lor si pentru a-i impiedica sa se razgandeasca. Profitam si noi de acest prilej pentru a avertiza investitorii sa nu dea curs promisiunilor mincinoase ale acestor avocati, iar daca au facut-o deja, le recomandam sa le anuleze procura si sa solicite returnarea actelor si banilor.

Pentru ca din reportajul Antenei 1 nu a reiesit cu claritate, (fapt dovedit si din confuzia investitorilor), reamintim urmatoarele:

1 In legatura cu FNI, au existat 2 procese, unul penal si altul civil. Initial, toti investitorii au fost parte in procesul penal. Ulterior, in 2003, un nr. de 21000 de investitori s-au retras din dosarul penal si au intentat un proces civil, proces aranjat si sustinut politic. Restul de cca 200000 de investitori au ramas parti civile in dosarul penal.

2 Procesul civil a avansat foarte rapid si in acesta s-a pronuntat o sentinta corecta, cu o despagubire integrala, care s-a pus in executare incepand cu 2007. Pana in prezent au fost despagubiti 16000 de investitori, dupa cum sustine platitorul AVAS, urmand sa mai fie despagubiti, in perioada urmatoare, ultimii 5000 din acest lot. Stirile care se dau la tv. se refera numai la despagubirile in acest dosar.

3 Dosarul penal a primit Sentinta Definitiva si Irevocabila deabia la sfarsitul lui 2010, platile urmand sa fie facute de catre CNVM. Despagubirile acordate in acest dosar erau doar partiale, in limita sumelor investite, adica mai mici decat in procesul civil si au fost blocate imediat prin lege, la inceputul lui 2011. Aceasta fiind si situatia in prezent, adica in acest dosar nu s-au facut niciun fel de plati. In acest dosar se afla toti membrii ANPI, precum si marea majoritatea a tuturor celorlalti investitori FNI.

4 Fata de situatia aratata mai sus, rugam membrii ANPI sa nu se mai inflameze la orice stire despre FNI si sa consulte asociatia, inainte de a trage concluzii. Daca pe site-ul ANPI nu apare nicio informatie, rezulta ca orice informatie aparuta la tv este falsa sau nu a fost inteleasa corect. In toate situatiile conducerea ANPI va sta la dispozitie cu informatii si explicatii.

Presedinte ANPI,

Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 10.01.2013   
In atentia celor care nu au fost inca admisi la despagubire si au cereri de admitere in dosarul 1469

Informam investitorii ca judecata in acest dosar s-a amanat pentru 17.01.2013, ora 12.00. Avand in vedere ca avem probleme cu instanta, este de dorit ca toti cei care pot sa prezinte la sala de judecata la termen, sa o faca, pentru a sustine cererile asociatiei.

Mentionam ca la termenul din 13.12.2012 am fost nevoiti sa recuzam instanta datorita faptului ca aceasta refuza sa judece cererea ANPI cu privire la restituirea patrimoniului FNI. De 2 luni de cand am introdus aceasta cerere atitudinea instantei s-a schimbat brusc, devenind ostila pe fata. In cazul in care atitudinea instantei se va mentine, vom continua sa recuzam instanta pana cand vom obtine schimbarea acesteia.

Vom reveni cu informatii dupa termen.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail Paris
Prima paginã | Formulare | Contact