Dosar penal FNI 2014

COMUNICAT din 08.07.2014


In atentia celor admisi in dosarul de baza nr. 24632/3/3006

1. Aducem la cunostinta membrilor ANPI admisi in anii 2007 si 2008 in dosarul 24632/3/3006 ca a fost incuviintata executarea silita a dosarului la sfarsitul lunii iunie 2014. Pentru ca sa putem continua demersurile trebuie insa sa primim si motivarea sentintei, care nu a fost intocmita pana in prezent.
Avand in vedere ca de la 01.07.2014 s-a intrat in vacanta instantelor, care tine pana la inceput de septembrie, nu putem aprecia cand vom fi in masura sa continuam demersurile de executare. Vom reveni cu noi informatii.

2. Avand in vedere noua etapa in care au intrat demersurile AAAS pentru derutarea si inselarea investitorilor FNI, care asteapta punerea in aplicare a sentintei din dosarul 24632/3/3006, va informam urmatoarele:
Numerosi membri ANPI au primit la domiciliul scrisori de la mai multe firme de contabilitate, care se ofera sa le efectueze calculele pentru despagubirile ce li se cuvin. In continuarea acestei oferte, investitorii sunt anuntati ca aceste firme se ofera sa le intocmeasca si un dosar de inaintare catre AAAS, la care li se cere sa depuna carnetul in original si sa dea declaratii la notar ca nu doresc efectuarea unei executari silite. Aceleasi propuneri sunt reluate in mod slugarnic si de catre presa locala din foarte multe judete de pe tot cuprinsul tarii. De fapt, aceste propuneri sunt o reluare a celor postate de catre AAAS pe site-ul propriu si pe care le-am demontat in comunicatele din septembrie 2013 si ianuarie 2014.
Va informam ca toate aceste firme de contabilitate, sunt firme favorizate de catre actuala putere politica si platite din bani publici ca sa insele investitorii si sa-i deposedeze de carnetele FNI, care reprezinta dovada datoriei pe care o are statul catre investitorii FNI. Va informam ca ANPI va efectua calculul despagubirilor pentru toti membrii asociatiei si ca nu este nevoie sa va adresati altcuiva. Totodata, va informam ca AAAS strange carnetele FNI, dar nu plateste despagubiri, deoarece are conturile blocate si datorii imense catre alte persoane fizice si juridice, care asteapta de multi ani sa fie despagubite, inaintea investitorilor FNI. Nu va lasati inselati de aparenta bunavointa care este manifestata de catre AAAS!
Solicitam inca o data investitorilor FNI, membrii ANPI, precum si tuturor celor care doresc sa-si rezolve situatia sa nu dea curs ofertei mincinoase a institutiei de stat AAAS si sa sustina in continuare demersurile ANPI.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail Paris


 


COMUNICAT din 09.05.2014


In atentia celor celor care nu erau inca admisi si s-au judecat in dosarul 1469/2/2011

La 10.04.2014, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat in apelul introdus de catre ANPI, in numele partilor civile pe care le reprezentam si care nu au fost admise la despagubire pana in prezent. Desi la momentul cand instanta a ramas in pronuntare ni s-a promis ca toate cererile de admitere ale partilor civile vor fi incuviintate, chiar la nivelul legal de despagubire, respectiv la valoarea de 103 720 lei vechi/unitate, instanta a uitat cele promise in sala de judecata si a pronuntat o hotarare dupa cum urmeaza:

A. Urmatoarele 32 de parti civile au fost admise la despagubire:
1 Alionte G. Daniel-Dumitru
2 Alionte G. Floarea
3 Anghel G. Mirela-Cristina
4 Arsene I. Lenuţa
5 Badiu I. Ieronim
6 Baicu I. Rada
7 Baicu V. Iulian
8 Bătrânu D. Vasilica
9 Bordea R. Alexandrina
10 Cepoiu Gh. Vasile
11 Chivu C. Ion-Silviu
12 Dioanca I. Gabriel
13 Drăgănescu T. Gabriel
14 Floru L. Andrei
15 Furtunescu G. Valentin
16 Gherghe I. Cecilia
17 Gherghe S. Aurel
18 Ighigeanu I. Daniel-Paul
19 Iurţuc M. Alexandra
20 Leoveanu I. Gheorghe
21 Leoveanu V. Ortansa
22 Matei Gh. Aurelia moştenitor Pentru Matei Nicolae
23 Merca Gh. Viorel
24 Militaru I. Viorica
25 Militaru N. Marcel
26 Negoiţă V. Constantin
27 Niculescu P. Alexandrina
28 Oţelea N. Nicolae-Daniel
29 Pavel V. Luminiţa
30 S.C. Alfra S.R.L. prin Reprez. Cotulbea Aurica
31 Simiraş N. Ana
32 Tănase A. Constantin

B. Instanta nu a mentionat daca despagubirea pentru aceste persoane se face la valoarea de 103 720 lei vechi/unitate sau intr-o alta modalitate.

C. Toate celelalte 466 de cereri reprezentate de catre ANPI au fost respinse ca nefondate sau inadmisibile.

Explicatie: Atragem atentia ca informatiile pe care le prezentam mai sus sunt extrase din Minuta sentintei penale, ceea ce reprezinta sentinta pe scurt. Aceasta sentinta nu a fost motivata pana la data emiterii acestui comunicat, ca sa putem stii care au fost motivele pentru care cele 466 de cereri au fost respinse. Cand instanta va motiva sentinta vom reveni cu noi explicatii si cu solutii pentru continuarea demersurilor pentru ca aceste cereri sa fie admise.
Mentionam ca nu exista niciun motiv legal pentru ca cele 466 de cereri sa fie respinse. De altfel, nu exista nicio diferenta intre dovezile existente in cererile celor 32 admisi si cererile celor 466 de respinsi. Este pentru prima oara cand cereri introduse de catre ANPI, completate si verificate de catre asociatie, sunt respinse. Pana in prezent peste 8 000 de cereri de repunere in drepturi introduse de catre ANPI au fost admise de catre instanta, incepand cu anul 2008. Opinam ca atitudinea instantei a fost profund rau voitoare, neexistand practic motive legale pentru ca cererile sa fie respinse, fapt pentru care vom insista ca acestea sa fie admise in viitor.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail Paris


 


COMUNICAT din 19.02.2014


In atentia celor inca neadmisi la despagubire si care se judeca in Dosarul 1469

Informam pe cei interesati ca la termenul din 13.02.2014 s-a incheiat judecata apelului in dosarul 1469/2/2011 al Curtii de Apel Bucuresti, instanta ramanand in pronuntare. Pronuntarea a fost amanata o saptamana, urmand ca, in functie de necesitati, pronuntarea sa mai fie amanata. Avand in vedere cele discutate in instanta, opinam ca instanta va amana pronuntarea circa 4 saptamani.
In urma discutiilor pe care le-am avut cu instanta la ultimul termen, opinam ca sunt toate conditiile ca sa putem obtine pentru cei 750 de membrii care s-au judecat in acest dosar, cea mai buna solutie dintre toate dosarele in care s-a judecat cauza penala FNI. Deoarece dorim sa dam si informatii care sa bucure investitorii FNI, facem urmatoarele anticipari cu privire la sentinta:

1. Instanta a admis ca despagubirea partilor civile sa se faca la valoarea de 103720 lei vechi/unitate;
2. Instanta a dispus ca presedintele ANPI sa intocmeasca borderoul cu membrii asociatiei, continand si calculul despagubirilor pentru fiecare parte civila la valoarea admisa de 103720 lei vechi/unitate. La aceasta se va adauga indexarea cu inflatia, incepand din 24.05.2000, pana la data platii efective;
3. Instanta a promis ca prin Sentinta penala se va pronunta si pe cererea noastra cu privire la restituirea patrimoniului FNI.

Avand in vedere ca lucrarea cu privire la calculul despagubirilor va necesita timp, vom mai solicita amanarea pronuntarii.
Vom reveni cu noi informatii dupa ce instanta se va pronunta.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail Paris


 


COMUNICAT din 30.01.2014


In atentia celor care nu au fost admisi la despagubire si se judeca in dosarul 2402 (fost 3708)

Aducem la cunostinta celor interesati ca la termenul din 23.01.2014 s-a judecat recursul in dosarul de mai sus, judecata incheindu-se astfel. Instanta s-a pronuntat prin a respinge recursul initiat de catre ANPI, in numele membrilor, cu solicitarea de a se ridica sechestrul de pe patrimoniul FNI, urmand ca acesta sa fie predat ANPI, ca reprezentant al partilor civile. Toate partile civile au fost admise la despagubire inca de la judecarea apelului, situatie care nu s-a modificat cu prilejul judecarii recursului.
Instanta urmeaza sa redacteze motivarea sentintei, dupa care vom solicita titlul executoriu si vom trece la executarea sentintei. Rugam partile civile care au facut parte din acest dosar si sunt membrii ai ANPI sa urmareasca in continuare comunicatele ANPI, pentru a cunoaste si a participa la urmatoarele demersuri pe care le va initia asociatia pentru punerea in aplicare a acestei sentinte.
Facem totodata cunoscut ca nu vom renunta la cerinta extrem de importanta privind ridicarea sechestrului de pe patrimoniul FNI, sens in care va vom comunica, la momentul oportun, noile demersuri pe care le vom intreprinde.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail Paris


 


COMUNICAT din 29.01.2014

   
In atentia celor care nu sunt inca admisi la despagubire si se judeca in dosarul 1469

Aducem la cunostinta celor interesati ca judecata in acest dosar s-a amanat pentru termenul din 13.02.2014. La termenul din 16.01.2014 am fost nevoiti sa recuzam instanta, avand in vedere ca refuza in mod repetat sa se pronunte pe cererea noastra cu privire la ridicarea sechestrului de pe patrimoniul FNI.
Avand in vedere ca cererea cu privire la sechestru este decisiva cu privire la rezolvarea situatiei investitorilor FNI, nu numai din acest dosar, intentionam sa insistam in rezolvarea acestei cereri.
Vom reveni cu noi informatii dupa termenul din 13.02.2014.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail Paris


 


COMUNICAT din 10.01.2014

   
In atentia tuturor membrilor ANPI admisi la despagubire, precum si in atentia restului investitorilor FNI aflati in aceeasi situatie

1. In legatura cu recentele informatii aparute la tv., radio si presa scrisa, referitoare la anunturile facute AAAS (fostul AVAS) prin care sunt chemati investitorii sa depuna cereri de solicitare a despagubirii.

In cuprinsul comunicatului din 06.09.2013, am avertizat investitorii asupra manevrelor inselatoare pe care le face AAAS, ca institutie a statului desemnata prin lege, de catre Guvernul Romaniei, sa se ocupe de punerea in aplicare a sentintei in dosarul penal FNI. Cu regret, am observat, zilele trecute ca sunt si membrii ANPI care, desi au posibilitati de vizionare a site-ului ANPI, nu au facut-o, fapt pentru care se aflau si la sfarsitul anului 2013 in totala necunostinta asupra acestor manevre.

Pe site-ul AAAS sunt afisate din luna mai 2013, o serie de informatii si formulare adresate investitorilor admisi la despagubire prin sentinta din dosarul penal FNI. Formulare similare au fost folosite si pentru inducerea in eroare, inca din 2007, a acelor admisi prin dosarul comercial FNI si care au facut parte din ANI-FNI, din randul carora mai exista si astazi multe persoane neplatite.

Avand in vedere ca foarte putini investitori din dosarul penal au cazut in plasa acestor informatii si si-au trimis documentele solicitate la AAAS, la sfarsitul acestui an AAAS a considerat necesar sa extinda propaganda si la tv.- radio, in conditiile in care si pana atunci se facuse la nivel local, in fiecare oras.

Din sesizarile primite de la investitori am constatat ca exista inca foarte multa dezinformare, drept pentru care reluam mai jos textul inserat in comunicatul din 06.09.2013:

"Aducem la cunostinta investitorilor ca dupa ce obligatia de plata catre noi a fost transferta de la CNVM la AAAS, fostul AVAS, asa cum il cunosc investitorii, a pregatit si pentru investitorii din penal formulare tip de cereri pentru o solicitare de plata gratioasa si nu silita, asa cum ar trebui.Publicitate pentru aceste formulare si indreptari se face nu numai pe site-ul AAAS, ci si in mod desantat, prin mass media si diferiti trepadusi care actioneaza la nivel local. Toti acestia va indeamna sa completati aceste formulare si sa le trimiteti la AAAS pentru solicitarea platii. Pentru naivii care cred ca este suficienta completarea acestor formulare, le aducem la cunostinta ca AAAS nu a reusit sa termine platile incepute din martie 2007 pentru cei din dosarul comercial de la Asociatia Investitorilor FNI. Aceasta asociatie este desfiintata din momentul terminarii procesului in 2007, dar nici pana in prezent aproximativ 6500 de persoane din totalul de 24000 nu au fost despagubiti.Toti acestia au trimis solicitari de plata in mod gratios si nu prin executare silita.Va rugam sa meditati cam in cati ani vor fi platiti cei 150 000 de investitori din dosarul penal, daca in 6 ani si jumatate AAAS a platit circa 18000.

Atragem atentia celor care se lasa inselati de aparenta bunavointa a AAAS ca, prin declaratia tip care vi se cere sa o completati, vi se solicita sa declarati sub semnatura notariala ca renuntati la executarea silita a AAAS, sub sanctiunea prevederilor art292 Cod Penal, privind falsul in declaratii. Fata de aceasta situatie, atragem atentia tuturor investititorilor sa nu semneze astfel de declaratii, in caz contrar se vor lasa la cheremul AAAS, care, ca orice institutie de stat, lucreaza in interesul statului si nu in interesul cetatenilor.Semnand aceasta declaratie va veti lega de maini si de picioare si chiar daca AAAS nu va va plati mult timp de acum incolo, va trebui sa stati la cheremul lor, nemaiputand proceda la o executare silita. Sfatul ANPI este ca in nici un caz sa nu completati aceste formulare si sa nu faceti o cerere gratioasa , ci in orice caz sa faceti doar o executare silita. ANPI sta la dispozitia tuturor membrilor pentru consultari pe aceasta problema. Cei care nu sunt membrii ai ANPI, ni se pot adresa pentru inscrierea in asociatie si efectuarea executarii silite prin ANPI
."

La data din 06.09.2013, cand am facut aceste comunicari, formularele AAAS mentionau numai aceste cerinte. Ulterior, am observat ca se solicita investitorilor nu numai copie dupa carnet, ci si carnetul de investitor in original, ceea ce ar face ca toti cei care vor accepta o astfel de situatie sa fie practic deposedati de proprietatea lor. Practic, toti acestia nu vor mai avea nicio dovada asupra detinerii la FNI si nu vor mai putea porni, in lipsa carnetului, nicio alta actiune impotriva statului rau platnic, daca despagubirea nu va fi primita nici in cativa ani de acum incolo. Pretentia statului este scandaloasa, avand in vedere ca de fapt nu plateste imediat, in conditiile in care sentinta penala prevede ca despagubirile se vor face in schimbul predarii carnetului de investitor, cerinta care nu este respectata de catre AAAS.

Fata de cele aratate mai sus revenim cu urmatoarele recomandari catre toti investitorii FNI si in special catre membrii ANPI:
- Nu dati curs cerintelor AAAS si in special nu depuneti originalul carnetului de investitor.
- Obtinerea despagubirii se face doar prin executarea silita a sentintei si nu prin cereri gratioase pe care AAAS doar le strange si nu le plateste.
- Toti membrii ANPI trebuie sa tina legatura cu asociatia, sa ignore anunturile de la radio-tv. care provin de la institutiile statului, direct interesate sa evite platile si sa urmeze numai indicatiile date de catre asociatie pe site sau prin relatie directa.
- Investitorii FNI, care nu sunt inca membrii ANPI, se pot inscrie in asociatie si pot fi ajutati sa obtina despagubirea prin executare silita.


2. Informam investitorii ca am introdus o cerere de executare silita a sentintei, care se afla in curs de judecare. De indata ce vom avea mai multe elemente vom reveni cu un comunicat dedicat acestei actiuni initiata de catre ANPI.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail Paris